Responsive design


Napjainkban egyre csökken az asztali/notebook eszközök dominanciája az interneten. Helyüket átveszik a legkülönfélébb mobil eszközök. Az okostelefonok, majd a táblaszámítógépek (tabletek) és e-könyvolvasók eladásainak robbanásszerű növekedésével ezek az eszközök egyre jelentősebb teret hóditanak az internet forgalmából. Mégis, a legtöbb webtartalom még mindig az asztali számítógépek képernyőméretére, és alapvetően egérre, mint beviteli eszközre készül.

A mobil eszközök támogatására alapvetően két lehetőség adódik:

Hagyományos mobiloldalak

A hagyományos módszer, hogy a fejlesztés során leprogramozásra kerül a weboldal (pl.: www.honlapom.com) egy különálló, lebutított, az alapvető honlapfunkciókat támogató, kis kijelzőkre optimalizált megjelenésű változata (pl.: m.honlapom.com). Amennyiben a felhasználó mobiltelefonja böngészőjével nyitja meg a www.honlapom.com oldalt, a rendszer ezt érzékeli, és a böngészőt a mobil oldalra irányítja. Ez a módszer több problémát is felvet, kezdve azzal, hogy az átirányítások következtében megnövekszik az oldalbetöltési idő, valamint a különböző eszközök támogatása is egyre nehezebb, tekintve a piac sokféleségét, és a mobiltelefonok/tabletek rohamos fejlődését, aminek következtében egyes mobil eszközök már az asztali gépek teljesítményével vetekszenek – ilyenkor a felhasználó jogosan várja el, hogy ne csak lebutított, alapvető funkciókat érjen el kényelmesen mobil eszközéről.

Reszponzív weboldalak

A másik, napjainkban egyre inkább teret hódító lehetőség az ún. responsive design (a kifejezésnek nincs igazán magyar megfelelője, a magyarosított reszponzív dizájn néven emlegetik), illetve a "mobile-first approach", azaz a mobilkész megközelítés. Mindkét fogalom azt takarja, hogy a mobilkész weboldal már nem csak egy kiegészítése az eredeti honlapnak, hanem annak szerves része. A fejlesztés első pillanatától alapvető és meghatározó szempont az, hogy a weboldal mobil eszközökön is kényelmes és gyors felhasználói élményt nyújtson, és annak minden funkciója elérhető legyen úgy mobiltelefonról és táblagépekről, mint asztali/notebook számítógépekről (mi több, okostelevíziókról, e-könyv-olvasókról és bármilyen modern, webképes eszközről).

A responsive design-alapú oldalak mindezt úgy érik el, hogy egyetlen weboldal kerül fejlesztésre, amely azonban idomul (alkalmazkodik) megjelenésében az eszközhöz, amelyen megjelenítésre kerül. Mindezt nem az eszköz típusának megfigyelésével (pl.: notebook pc, táblagép, mobiltelefon) éri el, hanem az eszköz képességei (képernyőméret, érintőkijelző megléte stb) alapján. Így biztosítható mindig az adott eszközre szabott kényelmes megjelenítés és használat (pl.: érintőkijelző esetén nagyobb gombok, mobiltelefon-méretű kijelzőn a felesleges információk elrejtése, a navigáció egyszerűsítése stb.).

Responsive design, reszponzív honlap

Próbálja ki!

Szeretné látni a responsive design végeredményét egy weboldalon?

Méretezze át böngészője ablakát, vagy nyissa meg oldalunkat mobil eszközének böngészőjében!